Sporočilo za javnost

Tiskovna konferenca pred začetkom festivala 7. marca v Pritličju

5. 3. 2018

LJUBLJANA - Festival TRESK je vsakoletni glasbeno-založniški dogodek Radia Študent, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Na tradicionalnem sejmišču, z vizualnimi natečaji, delavnicami in koncerti tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter nenazadnje podpornikov in poslušalcev.

Program in sodelujoče na Festivalu TRESK #9 bomo podrobneje predstavili na tiskovni konferenci jutri, 7. marca 2018, ob 11.00 v Pritličju, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana. Predstavili bomo natečaje, delavnice, nastopajoče in založbe letošnjega sejmišča Festivala TRESK #9, posebno pozornost pa bomo namenili še dvema novima izdajama Založbe Radia Študent dveh glasbenih skupin, ki nastopata na letošnjem Festivalu TRESK: album z naslovom Less Than Nothing izvajalcev skupine Container Doxa, ki jo sestavljajo Dre Hočevar, Boštjan Simon, Žiga Murko, Domen Bohte, Domen Gnezda in Matic Sterle, in spletni EP z naslovom Paralela 16 skupine zero6teen, mladega raperskega kolektiva, v sodelovanju s prav tako svežim elektronskim kolektivom Spejs, ki bodo nastopili na drugem večeru Festivala TRESK v Klubu K4.

Sodelujoči:
Tomaž Zaniuk, direktor Zavoda Radio Študent
Andrej Pervanje, vodja Festivala TRESK #8
Dre Hočevar, član zasedbe Container Doxa

Natečaji

Z današnjim dnem so zakključeni natečaji za najbolj kreativna in inovativna dela na področju grafičnega oblikovanja. Tudi tokrat bomo izbirali najboljšo podobo albuma, glasbenega dogodka in koncertno fotografijo, razglasitev najboljših del pa bo potekala v sklopu Festivala Tresk #9 v CUK Kino Šiška, 15. marca 2018.

Strokovno žirijo letos sestavljajo Eva Mlinar, Žiga Artnak, Roman Ražman in Borut Krajnc.

http://tresk.si/natecaji.html

Delavnice

Tudi letos bosta za vse željne znanja potekali dve zvočni delavnici, ki se bosta odvili 15. marca 2018 med 10.00 in 18.00 v CUK Kino Šiška.

http://tresk.si/delavnici.html

Glasbeno sejmišče

TRESK je posebna letna priložnost, ko najrazličnejši glasbeni založniki – tako neodvisne založbe kot večji distributerji – na enem mestu predstavljajo svoje nedavne pa tudi starejše izdaje. Tudi letos bomo na sejmišču gostili nove glasbene založbe vseh žanrov, podrobneje pa jih bomo predstavili v sredo, 7. marca, na tiskovni konferenci v Pritličju.

Glasbeni program

Preglejte programsko podstran.

Spremljevalni izdaji Založbe Radia Študent

1) Založba Radia Študent ponosno predstavlja prvenec superskupine Container Doxa z naslovom Less Than Nothing.

Avdiovizualne viže ansambla Container Doxa so težko opredeljiva tvarina. Plesna elektronika, prosta improvizacija, novi jazz in hipnotični funk je zgolj nekaj koordinat godbe, ki se poraja v prosti medigri zvoka in slike. Za vizualne impulze skrbi Sv. Pixel, za futuristično muziciranje pa so pristojni Domen Gnezda, Domen Bohte, Žiga Murko in Boštjan Simon z inštrumentarijem ter Dré Hočevar z idejo. Imena že poznate, a njihove muzike si prav gotovo še ne predstavljate.

Prva skladba, istoimenski single Less Than Nothing, je že na voljo za poslušanje, album pa bodo predstavili na Festivalu TRESK #9, kjer bodo nastopili 15. marca v veliki dvorani Kina Šiška.

https://radiostudent.si/glasba/rš-hit/container-doxa-less-than-nothi
https://www.facebook.com/ContainerDoxa/

2) Založba Radia Študent s počasnim slovesom zime in še slabim mesecem do Festivala Tresk #9 najavlja nov skok v vode digitalnega založništva, tokrat v sodelovanju z mladima domačima ekipama Spejs kolektiv in zero6teen.

S prvim singlom kaluza8 x zero6teen – Flux ft. Žena napovedujemo ekskluzivno spletno EP izdajo Paralela 16, s katero se bosta vključeni ekipi predstavili tudi v klopu Festivala TRESK #9 v Kinu Šiška oziroma v Klubu K4, 15. in 16. marca letos.

S štirinajstim marcem na domačo underground sceno prihaja nov projekt. EP Paralela 16, ki bo izšel pod okriljem Založbe Radia Študent (ZARŠ), je brainchild producentov iz kolektiva Spejs v sodelovanju s (t)raperji zero6teen. Združena ekipa skuša v šestih komadih združiti pustolovsko metodo ustvarjanja beatov s popularnejšim flowom in bounceom procesiranih vokalov, ad-libov ter z ostalimi stebri žanra trapa. V vokalnem smislu projekt po celotni dolžini ohranja specifično kombinirano zvočno estetiko in za to ne žrtvuje širine ali dinamike stilističnega mozaika, ki ga vzdržuje njegova inštrumentalna podoba. Vsi vključeni so imeli v procesu produkcije popolnoma proste roke pri tem, da se svojih prispevkov k izdaji lotijo v skladu z lastnim navdihom. Paralela 16 bo s tehnično podporo Radia Študent zagotovila razgibano slušno izkušnjo vsem, ki so pripravljeni na vzlet.

Prvi single in RŠ Hit kaluza8 x zero6teen – Flux ft. Žena je dostopen na naslednjih povezavah:

https://spejscollective.bandcamp.com/album/paralela-16

Podobo letošnjega Festivala TRESK #9 je oblikoval Nejc Prah.
https://nejcprah.com/

Priloge