Diskurziva #14

Delavnica vizualij: umetniška simbioza [delavnica]

Na drugi delavnici boste spoznali način dela ustvarjalke Line Rice, ki že vrsto let ustvarja na področju vizualnih umetnosti, med katere spada tudi področje slikovnega spremljanja glasbenih nastopov. Prvi del delavnice bo bolj teoretske narave, kjer se boste lahko pobližje spoznali z vizualijami kot umetniško disciplino. Drugi del bo praktične narave, kjer se bosta ob pomoči Line tudi sami lotili ustvarjanja vizualij za vaše najljubše glasbene nastope.

Udeležba na delavnici je brezplačna, potrebna pa je obvezna prijava na: https://forms.gle/GodR3ov9NmCZmY7N6

Vodi: Lina Rica

📍 2. 9. 2023, 14:00 - 16:00, SIGIC

Skrivnosti glasbenega založništva za vsak žep [delavnica]

Imate prihranjenih 300€ pa ne veste, kako bi jih kar najbolje izkoristili za izdajo vaše glasbe? Mogoče ima vaša kantavtorska prijateljica rojstni dan in bi ji radi pripravili album njenih komadov, ampak imate v žepu samo petdesetaka? Ali pa ste ravnokar podedovali zajetno vsoto denarja in s prijatelji razmišljate, da bi začeli resno izdajati elektronsko muziko ter organizirati turneje za svoje najljubše artiste, preden se preselite v Berlin.

Pridružite se delavnici glasbenega založništva, ki jo tokrat gostita Miran Rusjan in Tit Podobnik. Miran Rusjan že več let vodi eno večjih neodvisnih založb v balkanskem prostoru - Moonlee records, Tit Podobnik pa zvočno eksperimentalno ŠOP Records, založbo, ki že vrsto let izdaja elektične domače ustvarjalce. 

Na delavnici bosta naprej predstavila delovanje svojih založb, nato vam bosta glede na vaš namišljeni ali dejanski budget pomagala osnovati optimiziran in z izkušnjami obrušen strateški načrt za izdajo.

Udeležba na delavnici je brezplačna, potrebna pa je obvezna prijava na: https://forms.gle/XQ5bKXEJf97v7gGG7

Vodita: Miran Rusjan & Tit Podobnik

📍 1. 9. 2023, 15:00 - 17:00, Kino Šiška

Pomen albumske naslovnice: kakšno vlogo igra oblikovanje pri doživljanju glasbe?

Okrogla miza bo odprla prostor oblikovalcem in oblikovalkam različnih generacij, da spregovorijo o svojih izkušnjah oblikovanja naslovnic glasbenih albumov skozi čas. V kakšnem odnosu je naslovnica z samo glasbo? Kaj je presežek, ki ga (poleg glasbe) lahko ponudi poslušalcu oziroma poslušalki? Se je vloga oblikovanja naslovnic skozi čas in nove medije spremenila? Vse to in še več bomo odkrivali z sogovornicami in sogovorniki iz umetniške in glasbene scene. 

Vodi: Valerija Intihar

Sogovorci/ke: Dorijan Šiško, Petja Kolenko, Zvone Kukec, tba

* Okrogla miza je del festivalskega ogrevanja pred otvoritvijo razstave vizualnih natečajev, ki bo na dan pogovora potekala od 20:00 dalje v galeriji DobraVaga.

📍 31. 8. 2023, 18:00, eter Radia Študent

Uredniška politika in njen vpliv na razvoj domače glasbene scene

Okrogla miza bo namenjena (pre)vpraševanju vpliva glasbene uredniške politike pri širjenju prepoznavnosti domačih glasbenih izvajalcev in izvajalk ter s tem posledično tudi vpliva na poznavanje slovenske glasbene scene pri radijskih poslušalcih in poslušalkah. Kako poteka kuratorstvo glasbenih urednikov in urednic ter kakšna je pri tem vloga glasbenih opremljevalcev in urednikov? Na kaj vse je potrebno pomisliti pri odločanju, kakšna glasba dobi medijsko pozornost? In nenazadnje - kako pravzaprav opredeljevati dobro ali slabo glasbo znotraj konteksta posameznih radijskih medijev? 

Moderira: Špela Cvetko

Sogovorci/ke: Simona Moličnik, Katja Utroša in Igor Bašin - Bigor

📍 3.9. 2023, 13:00, eter Radia Študent