Natečaji #14

 

Odpiramo natečaje festivala Tresk #14!

 

Festival Tresk vsako leto razpiše vizualni natečaj, ki obsega štiri kategorije, tako ali drugače povezane z glasbenim založništvom. Kljub majhnosti trga slovensko glasbeno založništvo redno skrbi za bogat nabor glasbenih izdaj, pestra koncertna ponudba pa poslušalcem in poslušalkam zagotavlja tudi živ stik z novo glasbo. Natečaji festivala Tresk prispevajo k prepoznavanju pomembnosti kvalitetno oblikovanih fizičnih in digitalnih nosilcev glasbe, spremljevalnega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov. Natečaji izpostavljajo in nagrajujejo novosti, ki poganjajo in zaznamujejo delovanje domače glasbene scene. Ponosni smo, da ob vse večji in kvalitetnejši produkciji domačih glasbenih videospotov kot edini v Sloveniji podeljujemo nagrado za to razvijajočo se kategorijo.

 

Festival Tresk #14 zato letos išče presežke in podeljuje nagrade v štirih kategorijah:

– najboljši videospot

– najboljša podoba albuma

– najboljši glasbeni plakat

– najboljša dokumentacija glasbenega dogodka

 

Prijave odprte do 4. junija 2023!

 

Ustvarjalci in ustvarjalke lahko na natečaje prijavijo dela, ki so nastala med 3. junijem 2022 in 4. junijem 2023.

 

VIDEOSPOT

 

Festival Tresk že peto leto podeljuje nagrado za lokalne videoustvarjalce na glasbeni sceni, s čimer si prizadeva, da bi se videospot kot žanr uveljavil v lokalnem in mednarodnem prostoru. H kategoriji spada javna projekcija del izbranih finalistov, ki bo 7. avgusta 2023 potekala na Muzejski ploščadi Metelkova v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Finalisti natečaja bodo vključeni tudi v spletni program FeKK, Festivala kratkega filma v Ljubljani, ki bo v tem času dostopen v Bazi slovenskih filmov.

 

Domače ustvarjalce in ustvarjalke pozivamo k prijavi videospotov, ki so nastali ali so bili objavljeni med 3. junijem 2022 in 4. junijem 2023. Posameznica oz. posameznik lahko prijavi največ tri glasbene videe.

 

NAGRADA: Enoletna naročnina za revijo Ekran + festivalska vstopnica za festival Kino Otok 2024

 

PRIJAVI SE

 

PODOBA ALBUMA

 

Tresk #14 želi ponovno dobiti vpogled v izvirne, odštekane in inovativne oblikovalske rešitve za fizične ali digitalne nosilce glasbe. Sprejemamo vse – od kaset, CD-jev in vinilk do USB-ključkov in nenavadnih nosilcev kod za spletni dostop. Pri izboru bo strokovna žirija upoštevala izkoriščenost medija, izbranega za distribucijo albuma.

 

Posameznica oz. posameznik lahko prijavi največ tri podobe albumov, objavljenih med 3. junijem 2022 in 4. junijem 2023. Avtoric oz. avtorjev podobe je lahko tudi več. Datoteke podob albumov naj bodo izvirne velikosti, nekonvencionalne oblikovalske rešitve pa naj bodo še dodatno fotografsko dokumentirane.

 

NAGRADA: Samostojna razstava v galeriji DobraVaga

 

PRIJAVI SE

 

GLASBENI PLAKAT

 

Tudi letos Tresk #14 v koprodukciji z TAM-TAM Inštitutom, ni pozabil nagraditi najboljši glasbeni plakat. Zanimajo nas kreativni pristopi, pa naj bo to mešanica različnih tehnik, izčiščena, a učinkovita podoba ali nemara kar 3-D vizualizacija, ki ji je plakat premalo... Dobrodošle in zaželene so vse njegove variacije, pa tudi prikaz njegove uporabe v javnem prostoru oziroma plakatnem mestu ali na samem dogodku. To pa seveda ne pomeni, da ne sprejemamo tudi plakatov, ki se dobro znajdejo izključno v digitalnih vodah.

Posameznik oz. posameznica lahko prijavi največ tri plakate glasbenih dogodkov, objavljene med 3. junijem 2022 in 4. junijem 2023. Oblikovalcev oz. oblikovalk plakata je lahko tudi več. Datoteke plakatov naj bodo izvirne velikosti, nekonvencionalne oblikovalske rešitve pa naj bodo še dodatno fotografsko dokumentirane.

 

NAGRADA: Dve vstopnici za celotni program 35. Grafičnega bienala Ljubljana 2023/2024 + katalog in merch 35. Grafičnega bienala Ljubljana 2023/2024 + zmagovalni plakat bo razstavljen v Plakatni galeriji TAM-TAM, Figovec na razstavi zmagovalcev preteklih festivalov.

 

PRIJAVI SE

 

DOKUMENTACIJA GLASBENEGA DOGODKA

 

Tresk #14 išče inovativne načine ovekovečenja glasbenih dogodkov, ki presegajo običajno fotodokumentacijo, najsi bo to v objektiv ujeta publika ali nastopajoči, koncert ali glasbeni festival, klubski dogodki, rejvi ali intimni nastopi. Fotografija glasbenega dogodka se namreč spreminja skupaj s fotografi_njami, ki svojih potencialov ne skrivajo le na filmskih negativih ali za velikimi objektivi, ampak tudi za objektivi pametnih naprav. Na natečaju so dobrodošli tudi nekonvencionalni formati dokumentacije dogodkov, kot so Instagramove zgodbe, zajemi ekrana ipd. Strokovna žirija bo zmagovalca izbrala v skladu s tem, kako dobro je rešitev prilagojena mediju ustvarjanja.

 

Posameznik oz. posameznica lahko predloži največ tri dela (ki so lahko zasnovana tudi kot serija), posneta med 3. junijem 2022 in 4. junijem 2023.

 

NAGRADA: Objava zmagovalnega dela v reviji Mladina + samostojna fotografska razstava v galeriji Alkatraz

 

PRIJAVI SE

 

Pravila sodelovanja najdete na tej povezavi.