Zmagovalna dela vizualnih natečajev Tresk #14

Submitted by tresk on

Letos smo z 31. avgustom otvorili že 14. edicijo Festivala Tresk, ki se posveča glasbeni produkciji, vizualni umetnosti in glasbenemu založništvu. V okviru programa potekajo različne dejavnosti, od delavnic, diskusij, koncertov in klubskega dogodka do umetniške razstave. Pričetek festivala smo odprli z razglasitvijo vizualnih natečajev v obliki razstave v galeriji DobraVaga. Vizualni natečaji potekajo v štirih kategorijah: najboljši videospot, najboljši glasbeni plakat, najboljša dokumentacija glasbenega dogodka in najboljša podoba albuma. Med prijavitelji zmagovalna dela in posebne omembe izbere strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali: Emil Kozole, Urška Savič, Marijo Zupanov, Urša Premik, Maša Špiler, Denis Adanalić, Primož Zorko in Anja Banko. Izbrane nagrajenke in nagrajenci prejmejo različne nagrade, ki lahko umetnikom in umetnicam primorejo k dodatnemu razvoju, in sicer: zmagovalka v kategoriji videospot, Petra Korent, prejme enoletno naročnino na revijo Ekran in festivalsko vstopnico za festival Kino Otok 2024, zmagovalec za najboljši glasbeni plakat, Žan Gašperič, prejme objavo zmagovalnega dela v reviji Mladina in samostojno fotografsko razstavo v galeriji Alkatraz. Zmagovalec v kategoriji najboljši glasbeni plakat, Jan Kmet, prejme dve vstopnici za celotni program 35. Grafičnega bienala Ljubljana 2023/24 s katalogom in merchem, zmagovalni plakat pa bo razstavljen v plakatni galeriji TAM-TAM, na razstavi zmagovalcev preteklih festivalov. Zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma, Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, prejmejo samostojno razstavo v galeriji DobraVaga.

Najboljši videospot: Petra Korent, Balans – Ti si ogenj

Utemeljitev: Za na videz preprosto animacijo, ki v zgoščeno pripoved vnese hudomušne in premišljene detajle, nagrado prejme Petra Korent za režijo videospota Ogenj skupine balans. Sunkovito gibanje stop-motion animacije sovpada z odsekano ritmičnostjo komada. Dobesedna in igriva ponazoritev besedila se v tehniki in materialu animacije intuitivno preliva v glasbo. Podoba hiti z zvokom do eksplozivnega konca obeh.

Najboljša dokumentacija glasbenega dogodka: Žan Gašperič, koncert Kokosy, Kino Šiška, 2023

Utemeljitev: Zmagovalna fotografija ni le konvencionalna dokumentacija glasbenega dogodka. Namesto klasičnega dokumentarno-realističnoopisnega pristopa si je avtor upal delati z eksperimentalnim fototehničnim in analognim pristopom. Medij beleženja resničnosti z uporabo inovativnih DIY tehnik avtor zmanipulira v orodje, ki vizualno poustvarja tudi spekter njegove čustvene introspekcije med poslušanjem glasbe. 


Najboljši glasbeni plakat: Jan Kmet, Lelee balkan tour, 2022

Utemeljitev: Plakat Lelee balkan tour je duhovit in gledalca teleportira preko nostalgičnih občutkov v alternativno, brezskrbno preteklost. V poplavi vizualnih sporočil se loči od ostalih, vzbudi in obdrži pozornost ter na zabaven način poda potrebne informacije. Intervencija v obstoječo reklamo za senčnike znova potrjuje tezo, da je včasih manj res več.


Najboljša podoba albuma: Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, Trust The Rust, Kri Records, 2023

Utemeljitev: Album do konca izkoristi ready-made pristop – ime albuma so vzeli iz obstoječe fotografije, ki je postavljena na naslovnico albuma. Koncept je kvalitetno izpeljan in kontrast živo rumene kasete prebije arhaičnost in ga spravi v sodoben čas. Čeprav je kaseta opuščen medij, to niti ni pomembno, ker nosilec deluje bolj kot materialni simbol glasbenega albuma, ki ga z veseljem postavimo na polico. Zaupamo katrci, zaupamo starim producentom in zaupamo starim zvočnim nosilcem.

Za omogočanje izvedbe letošnjega bogatega festivalskega dogajanja se zahvaljujemo vsem koproducentom festivala Tresk – Radiu Študent in Kinu Šiška ter koproducentu vizualnih natečejev oziroma kategorije za najboljši glasbeni plakat – TAM TAM Inštitutu. Ob tem pa se enako močno zahvaljujemo številnim podpornikom: Chika sladoled, MGLC, 25 FPS, TAM TAM d. o. o., Ekran, Slovenska kinoteka, Festival kratkega filma FEKK; Kino Otok; Galerija Alkatraz in seveda DobraVaga. 
 

leto
path

/2023/novica/zmagovalna-dela-vizualnih-natecajev-tresk-14

tip novice