Novice #14

Zmagovalna dela vizualnih natečajev Tresk #14

Letos smo z 31. avgustom otvorili že 14. edicijo Festivala Tresk, ki se posveča glasbeni produkciji, vizualni umetnosti in glasbenemu založništvu. V okviru programa potekajo različne dejavnosti, od delavnic, diskusij, koncertov in klubskega dogodka do umetniške razstave. Pričetek festivala smo odprli z razglasitvijo vizualnih natečajev v obliki razstave v galeriji DobraVaga. Vizualni natečaji potekajo v štirih kategorijah: najboljši videospot, najboljši glasbeni plakat, najboljša dokumentacija glasbenega dogodka in najboljša podoba albuma. Med prijavitelji zmagovalna dela in posebne omembe izbere strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali: Emil Kozole, Urška Savič, Marijo Zupanov, Urša Premik, Maša Špiler, Denis Adanalić, Primož Zorko in Anja Banko. Izbrane nagrajenke in nagrajenci prejmejo različne nagrade, ki lahko umetnikom in umetnicam primorejo k dodatnemu razvoju, in sicer: zmagovalka v kategoriji videospot, Petra Korent, prejme enoletno naročnino na revijo Ekran in festivalsko vstopnico za festival Kino Otok 2024, zmagovalec za najboljši glasbeni plakat, Žan Gašperič, prejme objavo zmagovalnega dela v reviji Mladina in samostojno fotografsko razstavo v galeriji Alkatraz. Zmagovalec v kategoriji najboljši glasbeni plakat, Jan Kmet, prejme dve vstopnici za celotni program 35. Grafičnega bienala Ljubljana 2023/24 s katalogom in merchem, zmagovalni plakat pa bo razstavljen v plakatni galeriji TAM-TAM, na razstavi zmagovalcev preteklih festivalov. Zmagovalci v kategoriji najboljše podobe albuma, Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, prejmejo samostojno razstavo v galeriji DobraVaga.

Najboljši videospot: Petra Korent, Balans – Ti si ogenj

Utemeljitev: Za na videz preprosto animacijo, ki v zgoščeno pripoved vnese hudomušne in premišljene detajle, nagrado prejme Petra Korent za režijo videospota Ogenj skupine balans. Sunkovito gibanje stop-motion animacije sovpada z odsekano ritmičnostjo komada. Dobesedna in igriva ponazoritev besedila se v tehniki in materialu animacije intuitivno preliva v glasbo. Podoba hiti z zvokom do eksplozivnega konca obeh.

Najboljša dokumentacija glasbenega dogodka: Žan Gašperič, koncert Kokosy, Kino Šiška, 2023

Utemeljitev: Zmagovalna fotografija ni le konvencionalna dokumentacija glasbenega dogodka. Namesto klasičnega dokumentarno-realističnoopisnega pristopa si je avtor upal delati z eksperimentalnim fototehničnim in analognim pristopom. Medij beleženja resničnosti z uporabo inovativnih DIY tehnik avtor zmanipulira v orodje, ki vizualno poustvarja tudi spekter njegove čustvene introspekcije med poslušanjem glasbe. 


Najboljši glasbeni plakat: Jan Kmet, Lelee balkan tour, 2022

Utemeljitev: Plakat Lelee balkan tour je duhovit in gledalca teleportira preko nostalgičnih občutkov v alternativno, brezskrbno preteklost. V poplavi vizualnih sporočil se loči od ostalih, vzbudi in obdrži pozornost ter na zabaven način poda potrebne informacije. Intervencija v obstoječo reklamo za senčnike znova potrjuje tezo, da je včasih manj res več.


Najboljša podoba albuma: Matjaž Rušt, Robert Marin (Najlepšemestonasvetu) in Nina Vrhovec, Trust The Rust, Kri Records, 2023

Utemeljitev: Album do konca izkoristi ready-made pristop – ime albuma so vzeli iz obstoječe fotografije, ki je postavljena na naslovnico albuma. Koncept je kvalitetno izpeljan in kontrast živo rumene kasete prebije arhaičnost in ga spravi v sodoben čas. Čeprav je kaseta opuščen medij, to niti ni pomembno, ker nosilec deluje bolj kot materialni simbol glasbenega albuma, ki ga z veseljem postavimo na polico. Zaupamo katrci, zaupamo starim producentom in zaupamo starim zvočnim nosilcem.

Za omogočanje izvedbe letošnjega bogatega festivalskega dogajanja se zahvaljujemo vsem koproducentom festivala Tresk – Radiu Študent in Kinu Šiška ter koproducentu vizualnih natečejev oziroma kategorije za najboljši glasbeni plakat – TAM TAM Inštitutu. Ob tem pa se enako močno zahvaljujemo številnim podpornikom: Chika sladoled, MGLC, 25 FPS, TAM TAM d. o. o., Ekran, Slovenska kinoteka, Festival kratkega filma FEKK; Kino Otok; Galerija Alkatraz in seveda DobraVaga. 
 

TRESK #14 se najavi!

TRESK #14 predstavlja 💥 koncerte 💥 sejmišče 💥 pogovore 💥 klubski večer 💥 delavnice ​​​​​​​💥 razstavo!

Pred nami je tradicionalni obračun neodvisne glasbe in založništva v organizaciji Radia Študent! Tresk #14, ki se bo letos odvil med 31. avgustom in 2. septembrom, posebej izpostavlja vzhajajoča imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti (LELEE, Eating Sports, URYAN, Jana Beltran, Veronika Nikolovska). Letošnji program vključuje tedensko razstavo vizualnih natečajev v prostorih DobreVage, tradicionalno sejmišče, ki se tokrat seli pred Križanke na Trg francoske revolucije teden po glasbenem delu festivala, koncertni večer z najobetavnejšim podmladkom in že znanimi, a še vedno svežimi obrazi slovenske glasbene scene v Kinu Šiška, spremljevalni diskurzivni program, delavnice in klubski večer v Pritličju.

💥 TRESKALO BO! ​​​​​​​💥

 

📍 31. 8. - 2. 9. 2023, Kino Šiška / Pritličje / SIGIC / Trg Francoske revolucije / eter Radia Študent

TRESK #14 X Slovenska Kinoteka predstavljata: DOMAČI VIDEOSPOTI LETA

V sodelovanju s Slovensko Kinoteko bodo v sklopu letnega kina na Muzejski ploščadi na ogled finalisti po izboru žirije, ki so jo letos sestavljali 🎬 Oskar Ban Brejc, 🎬 Urša Premik in 🎬 Anja Banko. Letos je žirija vzela pod drobnogled več kot 40 prispelih videospotov ter med njimi izbrala 10 finalistov, ki bodo predstavljeni na projekciji pod milim nebom.



Projekcijo bo pospremilo tudi predavanje, ki je lani žal umanjkalo zaradi bolezni. V njem bo Peter Žargi vsem tistim, ki ste že razmišljali kritično o lastnih ali tujih izdelkih, ponudil dodaten vpogled in svežo perspektivo na kriterije, ki definirajo "dober videospot".



Vabljeni, da na velikem platnu sami odkrijete, kateri videospoti letos tekmujejo za titulo domačega videospota leta!



Zmagovalni videospot bo skupaj z ostalimi zmagovalnimi deli razglašen v času festivala Tresk #14.

📍 7. 8. 2023, 21:00, Muzejska ploščad Metelkova