Žirija #14

maša

Maša Špiler je predstavnica za odnose z javnostjo pri podjetju TAM-TAM. V preteklosti je delala na področju koncertne organizacije, komuniciranja sodobne umetnosti (Koroška galerija likovnih umetnosti), oblikovanja in arhitekture (MAO), kjer je med drugim vodila komunikacijo mednarodne platforme za arhitekturo Future Architecture, predstavitve Slovenije na 17. beneškem arhitekturnem bienalu in Bienala oblikovanja (BIO).

urška

Urška Savič je predvsem piska, včasih fotografinja, sicer pa kritičarka in novinarka na področju kulture ter ustvarjalka radijskih oddaj pa tudi tonska tehnica na Radiu Študent. Leta 2014 je iz fotografije diplomirala na praškem FAMU, kjer se je ukvarjala s tematikami kolaža in fotomontaže, magistrirala pa je leta 2020 na ljubljanski ALUO, kjer se je na oddelku za kiparstvo osredotočala na obsesivno dokumentacijo in arhivarsko prakso v sodobni umetnosti. Kot samozaposlena v kulturi sodeluje z različnimi publikacijami ter soustvarja večmedijske projekte. Leta 2020 je bila tudi vodja vizualnih natečajev festivala Tresk.

urša

Urša Premik je fotografinja, ki verjame, da slika pove več kot tisoč besed, zato tudi nima življenjskega mota. In ker vedno živi za danes, bi ga jutri tako ali tako že zamenjala. Če bi lahko bila žival, bi postala medved, da bi lahko brez slabe vesti preživela zimo v zavetju svojih 48 rož in neštetih knjig, s katerimi deli svoj vsakdanjik. Po končanem študiju fotografije ji je uspel hiter preboj na domačih in mednarodnih tleh. Kljub temu da primarno izhaja iz modne in portretne fotografije, se je doma in v tujini močno zasidrala tudi na komercialnih projektih.

primož

Primož Zorko je samostojni umetnik, oblikovalec in fotograf, ki deluje na področju komercialnih in umetniških projektov. Nedavno je bil prejemnik umetniške rezidence Ministrstva za kulturo RS v New Yorku, za svoje delo pa je bil med drugim nagrajen s posebno omembo žirije za izstopajoči projekt 10. bienala Brumen, dvema Brumnovima nagradama ter nagrado Type Directors Cluba, TDC65. Razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu, med drugim v Benetkah (Beneški bienale – Fondazione Querini Stampalia), Moskvi (Central House of Artists), New Yorku (The Cooper Union, OTS3), Londonu (Doomed Gallery Dalston itd.), Dunaju (Künstlerhaus Vienna), Beogradu (Oktobarski Salon, itd.), Ljubljani (MGLC, Ravnikar Gallery Space, Fotopub itd.) in drugod. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

oskar

Oskar Ban Brejc je študent filozofije. Ukvarja se s filmsko teorijo in kritiko – o filmu piše za reviji KINO! in Ekran ter na Radiu Študent. Kot del programske ekipe sodeluje pri festivalu FeKK. Za besedilo »Kaj narediti s filmom in tehnologijo?« je prejel nagrado Nike Bohinc za najboljši teoretski esej.

marijo

Marijo Zupanov je doštudiral fotografijo na ALUO, sedaj pa se s fotografijo ukvarja na več kulturnih področjih. Aktiven je v lokalni LGBTQ+ skupnosti, za katero slika drag performanse in nočne žure, fotografira na pariškem fashion weeku, zanima pa ga tudi fotografija ljubljanskih stanovanj. Njegove portrete za izdelavo novih osebnih izkaznic sprejema celo Upravna enota Ljubljana. Ustanovil je tudi svojo revijo @hshtmgzn.

emil

Emil Kozole je oblikovalec, ki deluje na področju novih tehnologij. Soustanovil je oblikovalski studio Ljudje in umetniški kolektiv freštreš. Občasno snema oblikovalski podcast Bring to Front in redno deluje kot docent na ALUO.

denis

Denis Adanalić je diplomiran filozof, radijec, publicist in sovoditelj prvega slovenskega podcasta o oblikovanju. Leta 2019 je s studiom Ljudje osvojil veliko nagrado Brumen. Zanimajo ga materialni pogoji kulturnega ustvarjanja in komodifikacija umetnosti.

anja b

Anja Banko je filmska kritičarka in pedagoginja ter sourednica filmskega programa v Slovenski kinoteki. Je nekdanja redaktorica Temne zvezde, oddaje o filmu na Radiu Študent, trenutno pa na istem radiu deluje kot soustvarjalka feministične radijske rubrike Zdrmana. Objavlja v revijah, kot sta Ekran in Kino!, občasno tudi v dnevnem časopisju. Sodeluje s Kinodvorovima programoma za mlada občinstva Kinotrip in Kinobalon, vodi filmski krožek na Gimnaziji Bežigrad in je ena od soustvarjalk in mentoric Ekranovega filmsko-kritiškega krožka Do zadnje besede.