1. NAJBOLJŠI VIDEOSPOT

Festival Tresk podeljuje edino nagrado za lokalne video ustvarjalce na glasbeni sceni, s čimer se trudi, da bi žanr videospotov postal tako širše mišljen kot tudi predvajan v mednarodnem prostoru. Tej kategoriji pritiče javna projekcija desetih izbranih finalistov na dogodku v Slovenski kinoteki, 28. marca 2020, ki jo bo pospremila debata o stanju in možnostih lokalne video produkcije. Predvajani finalisti bodo prav tako umeščeni v mednarodno video knjižnico Vienna Shorts, ki je dostopna več kot 700 video-profesionalcem. Vienna Shorts je mednarodni festival kratkega filma, animacije in videospotov, ki bo letos na Dunaju potekal že sedemnajstič. Zmagovalec natečaja bo prejel tri akreditacije za festival Vienna Shorts 2020.

Pozivamo k prijavi videospotov domačih ustvarjalcev, ki so nastali oz. so bili objavljeni med 18. marcem 2019 in 3. aprilom 2020. Posameznik oz. posameznica lahko prijavi do največ tri glasbene videe.


S strani strokovne žirije izbrani finalisti bodo predvajani na javni projekciji v Slovenski kinoteki, 28. marca 2020 ob 19.00. Dogodek bo pospremila debata z gosti o lokalni sceni video ustvarjanja.

Izbrani zmagovalni videospot bo v letu 2020 predstavljen na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) ter na Mednarodnem festivalu kratkega filma (FeKK) v Ljubljani.


ŽIRIJA

Barbara Borčić se aktivno ukvarja z video umetnostjo kot kuratorka, publicistka, raziskovalka in urednica. Kot direktorica Zavoda za sodobno umetnost SCCA v Ljubljani je iniciirala in vodila številne projekte s področja video umetnosti, vse od arhiva video umetnosti Postaja DIVA do Videodokumenta.

Christoph Etzlsdorfer je programski kustos in soustanovitelj lokalnega in mednarodnega video programa na festivalu kratkega filma VIS na Dunaju, ter kustos programa glasbenih videospotov na mednarodnem festivalu plesa ImPuls Tanz in Rathausplatz. Avtorica fotografije: Hanna Pribitzer

Matic Majcen je filmski kritik, novinar, urednik in akademik s področja filma. V sklopu Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala organizira in vodi mednarodni tekmovalni program glasbenega videa.

Robert Kuret je literarni in filmski kritik. Je somentor na delavnici filmske kritike Ostrenje pogleda, soselektor tekmovalnega programa slovenskih filmov na FeKK-u ter urednik festivalskih katalogov na FeKK-u in Kinu Otok. Nekajkrat je predaval tudi o fenomenu filmskega trasha.

Tomaž Šantl je za videospot Ivone skupine Futurski je prejel lanskoletno nagrado za najboljši videospot festivala Tresk, njegovo drugo prijavljeno delo OriginalCopy no. 8 – Expedition to Iran pa je prejelo posebno omembo žirije. Avtor fotografije: Jaka Babnik