Blaž
Big Nose

 👽  producent razgibanih vesoljskih beatov 👽

Blaž Gracar je vsestranski umetnik iz Izole. Ustvarja na področjih glasbe (kot nagrajeni skladatelj za teater in film, klaviaturist, elektronski producent), literature (izdal je roman, pesniško zbirko in grafično novelo), filma (je diplomirani filmski montažer, izdeluje animacije) ter iger (med drugim je izumil svetovno uspešnico na področju knjig z miselnimi zagonetkami »LOK«). Predstavil bo svoj solistični glasbeni projekt »Blaž«, v okviru katerega je nazadnje lani izdal kritiško pisani dolgometražni album »Are You A Player«.

Đo
Hupa Brajdič

🌼glasbenica nežno-dinamičnih taktov 🌼  

Klasično izobražena glasbenica Johana Musić, ki ustvarja pod vzdevkom Đo, se je marca leta 2022 predstavila z glasbenim prvencem. Na prvencu Nelumbo najdemo sedem elektro-akustičnih kompozicij eksperimentalne in ekspresivne narave. Đo zase pravi: »Ko ustvarjam glasbo, sem v stiku z bogom – tistim nečim večjim od sebe. Glasba je zame kot kruh in voda – ustvarjam, da lahko o(b)stajam«.

Marko Miočič, 2022, Tolpa bumov Nelumbo

Umetnica se torej z albumom Nelumbo poslušalskemu občestvu predstavlja z zrelim in dovršenim izdelkom. V manjši meri trpi za zadržanostjo posameznih skladb in nekoliko napihnjeno vlogo subjektivnega doživljanja. Kljub temu Đojin prvenec spada med prijaznejše in toplejše izdaje tovrstne domače glasbene ekspresije. Njegova poslušljivost mu obeta široko dostopnost, avtorica pa na lokalno eksperimentalno glasbeno sceno z njim zakoraka pokončno in samozavestno.

Na koncertu bo predstavila prva dva albuma, ki ju bo popestrila še s kakšnim komadom s tretjega, prihajajočega v pomladno-poletnih mesecih. Spremljali jo bodo violončelo, glas, harmonika pod prsti Danila Onchevskega in tudi čudovit vokal Katarine Cencič. 

Joondroid
osmo/za

🤖 norišnica modularnih kompozicij 🤖 

Abiral Khadka, znan tudi kot Joondroid, je zvočni umetnik, čigar orodja za performans so novi mediji. Rojen in vzgojen v Katmanduju, mestu, polnem kulture in umetnosti, njegovi nastopi v živo odražajo določeno vrsto mistike. Glasba in umetnost sta po njegovem mnenju pomembni obliki človeškega izražanja, zato s petjem ob bleepih in bloopih svojih sintetizatorjev poskuša ustvariti poglobljeno vzdušje, ki običajno presega kulturne ter normativne meje tradicionalne glasbe. Z uporabo moči sintetizatorjev se njegovi zvoki poglobijo v področja elektronike, tehna, IDM-a, psihedelične plesne glasbe in zvočne umetnosti.

Joondroid je bil tudi del številnih večjih slovenskih umetniških in medijskih festivalov. V preteklih letih je med drugim snemal pri več založbah, kot so Tarkine Records (Avstralija), Prakrti Shakti Records (UK/Nepal), Metamusic Production (Hrvaška). Poleg tega sta skupaj s sodobnim umetnikom PETERJEM Purgom nedavno predstavila album, ki je izšel v samozaložbi in je obravnaval trenutno migracijsko situacijo v Evropski uniji. Joondroid trenutno dela na dveh EP-jih, ki bosta izšla pri slovenskem kolektivu modularnih synth entuziastov in zvočnih umetnikov Clockwork Voltage ter pri techno založbi Tehnopolis.

nastynancy
Pritličje

🪼 electro jungle utopija 🪼
 

nastynancy je bass didžejka in članica kolektiva Nimaš Izbire. V prvi vrsti jo privlačijo hitrejši ritmi raznoraznih breakov, footworka in ghettotecha, seže pa tudi po electro izročilu. Praviloma energični seti iščejo stičišče med manično nostalgijo in ritmičnim kaosom.

 

Moving as a Giant
Gledališče Glej

  ☄️ trio masivnega postrock zvok ☄️


Trio Moving as a Giant, ki prihaja iz Murske Sobote, izraz svoje glasbe išče v prepletu različnih zvrsti. Tako je znotraj njihove glasbe moč slišati vplive bluesa, drona, postrocka, shoegaza, ki jih s pestrimi melanholičnimi vokalnimi linijami in premeteno uporabo klaviatur ter ritmov povežejo v masivno gmoto zvoka. Aranžmaji se odvijajo na nojzerski strani kitarske linije, ki koketira s postrockerskim dronom in hkrati vali hrup na potovanju v čustveno globočino, obdano z edinstveno energijo, ki prebuja speče velikane. Lanskoletni klubski maratonci so se pokazali na različnih odrih diljem meja Slovenije, njihov prvenec bo pa svetlobo dneva ugledal pozneje v letošnjemu letu. 

*za koncerte v Gledališču Glej je potrebna predhodna rezervacija na rezervacije@glej.si

Gledališče Glej

  ☄️  eksperimentalni hiphop duo ☄️

Duet, ki združuje moč sodobnega plesa in izjemnega glasbenega ustvarjanja. Na našem odru bosta predstavila sveži alter hiphop projekt The Lost Loft.

Fraw Blanka (Kaja Janjić) je diplomirana plesalka, ki se v sodobnem plesu profesionalno udejstvuje že od leta 2006. Z glasbo in veščinami mikrofona se je začela ukvarjati leta 2015. Delovala je v skupini Šlagwerk, leta 2022 je izdala solo album Stranski učinki pri neodvisni založbi Munje records. Slišimo jo lahko tudi na producentskih albumih Reperska posla (SunnySun), Mise En Place (Shporky) in albumu Morilne Veščine (Mirko Grozny). Leta 2021 je začela sodelovati z Marka San, sledeče leto pa je tako izšla njuna prva skladba Migrena, izdana na SEMI BEAT TAPE VOL. 1, producentskemu albumu Marka San.

Marka San (Mark Divjak), nadarjen producent, je ustvarjalno pot začel tlakovati z vinilnimi izdajami, ki so hitro pritegnile pozornost glasbenih kritikov in občinstva. Njegovi nedavni dosežki vključujejo RX:TX vinyl Axel Holy X Marka San – Chess EP 2023, Fraw Blanka X Marka San – Gloomy Days (uradni glasbeni video, 2023) ter DNO vinyl Axel Holy X Marka San – Hidden Knowledge EP 2024.

Za festival Tresk bosta poleg svežega EP-ja predstavila tudi remixe že obstoječih skladb z Blankinega solo albuma Stranski učinki. Na odru se jima pridruži VJ 5237. Pričakujemo lahko temačno melanholično glasbeno-gibalno vizualno poslastico.

*za koncerte v Gledališču Glej je potrebna predhodna rezervacija na rezervacije@glej.si

 

 

Stagnat
Gledališče Glej

👾pionirja avdiovizualne alkemije 👾

Elektronski avdiovizualni projekt dveh slovenskih avtorjev, bivajočih na Dunaju. Njihov izbruh je rezultat težnje po iskanju skupnega zvočnega izraza in smiselni nadgradnji preteklih, predvsem vizualnih, umetniških udejstvovanj. Produkt je eksperimentalno spontan, temačno obarvan techno, z ropotom čez most drvečega vlaka, kaotično ptičje petje, pot v sivo jutro, z uporniško nojzerskim načinom biti. Stagnat zaživi kot improviziran live act na festivalu Izvir (Formaviva) poleti 2019. (Od takrat se s svojo značilno zvočno prezenco pojavi skupaj z imeni, kot so Voidloss, SHXCXCHCXSH, Lag, Vlaysin, Paula Koski, na dogodkih, kot sta Temnica in Tektonika v klubu K4, domačimi DE/F dogodki, festivalu Drops in festivalu žive elektronske glasbe v Mariboru, čez mejo na avstrijskem Progressu, hrvaškem Pandemoniumu, uradnem Pride Afterju na Dunaju, etc.). 2020 sama izdata prvi EP Synchrony of falling in prispevata komad za kompilacijo lokalne založbe Sigma5. Pri založbi Singularity Recordings izide dolgometražni prvenec Endonoma, opremljen z eksperimentalnim filmom. Decembra 2021 soustanovijo založbo DE/FRAGMENT. Tačas izdajo dva EP-ja, Subterranean Occurrence (DE/FRAGMENT) in Twilight World (Scarlet Carson Black), album Vague Radius (DE/FRAGMENT) ter se pojavijo na nekaj kompilacijah in radijskih oddajah. 

*za koncerte v Gledališču Glej je potrebna predhodna rezervacija na rezervacije@glej.si

mala roza muca & pixel.bambi
Pritličje

🍬 grenko-sladke sanje 🍬
 

Mala roza muca in pixel.bambi prinašata sveže razdejanje v elektronsko glasbo s svojim unikatnim spojem internetnega maksimalizma in žanrsko raznolikih zvokov. Njun nastop je eksplozivna mešanica hyper folka, rejva in digitalnega hardcora, obarvana z igrivim preizpraševanjem družbenih norm. Naj vas vilinska nežnost na jadrih surove abrazivnosti popelje v spomladansko norenje!