DELAVNICE

KINO ŠIŠKA, 9. 3., 14:00-18:00

Muzika DIY – musique concrète

Skladateljska delavnica

Udeleženci bodo ustvarili glasbo iz zvokov, ki bodo nastali v času delavnice. S snemalniki in mikrofoni bodo posneli zvoke v prostoru ali zunaj in jih nato prenesli v računalnik, kjer jih bodo s pomočjo rezanja, lepljenja in drugih načinov obdelave zvoka oblikovali v svojo kompozicijo. Delo bo potekalo v programu Audacity ali po želji v drugih programih za obdelavo zvoka, če jih imajo udeleženci na voljo.

Delavnica bo potekala 4 ure. Udeleženci naj prinesejo svoje računalnike. Predznanje ni potrebno.

Delavnico vodi Maja Matić, bivša sodelavka Radia Študent ter večkrat nagrajena skladateljica in pianistka, ki mentorira Skladateljsko delavnico Ljubljana. Med drugim poučuje didaktiko kompozicije na konservatoriju CODARTS v Rotterdamu in se ukvarja z raziskovanjem ustvarjalnega procesa v glasbi.

Zvok v ukazni lupini

Skladateljska delavnica

Ne bomo se kitili s razkošnimi programi za urejanje zvoka. Ravno nasprotno, zapustili bomo udobno okolje programov z grafičnimi vmesniki in pogledali, kaj lahko z zvokom delamo v ukazni lupini v operacijskih sistemih GNU/Linux. Udeleženci se bodo spoznali z osnovami uporabe ukazne lupine, naučili se bodo pretakati zvočne datoteke s spleta, spreminjati formate zvočnega zapisa ipd. Nato bomo pripravili nekaj preprostih osnovnih gradnikov, iz katerih bomo sestavljali čudne in kaotične programčke za zajemanje in nadaljnje obdelovanje zvoka.

Delavnica bo potekala 2 uri. Udeleženci naj prinesejo svoje računalnike (kakšnega lahko priskrbita tudi izvajalca delavnice po predhodnem dogovoru). USB- ključki s sistemi Linux Live bodo dostopni na mestu delavnice. Predznanje ni potrebno.

Delavnico vodita Lio Novelli in Jure Podgoršek.