Skip to main content
Rok Zalokar
rokzalokar

Rok Zalokar je pianist, skladatelj in producent iz Ljubljane. Po letih študija in življenja v Rotterdamu in Kobenhavnu, je danes pomemben akter domače (ob)jazzovske scene. Že desetletje vodi svoj klavirski trio, hkrati pa razvija samosvoj izraz kot solo izvajalec na klavirju in orglah. V svojem ustvarjanju združuje različne elemente, kot so plasti minimalističnih vzorcev, jazzovska harmonija, impresionistični motivi, hiphop estetika, predvsem pa s svojo glasbeno pripovedjo stremi k osvoboditvi od dualnosti preteklost/prihodnost.

Od leta 2013 je Rok Zalokar kot vodja zasedb izdal že enajst albumov z avtorsko glasbo pri založbah RTV ZKP, Celinka, ZARŠ, Kamizdat in Modigo. Poleg rednega igranja na domačih in tujih festivalih je prejemnik nagrade Jazzon za najboljšo kompozicijo in izvedbo ter mednarodne nagrade Erasmus Jazz Prize.

Letos je izdal svoj debitantski elektroakustični album Speak Your Body pri londonski založbi Nature Scene Records, ki ga sestavljajo materiali iz različnih virov – zvočnega kiparjenja, klepanja ritmov, posnetkov spontanih seans in raziskovalnih trenutkov z različnimi inštrumenti. Raznorodni zvočni material je skupaj sestavil v nadrealistično cut-up pripoved. Album temelji na zvokih sintetizatorjev in klavirja, vendar vsako pesem sestavljajo različni instrumenti, sodobna orkestracija, jazz soli, terenske posnetki in vokali, ki delujejo kot notranji glas. Album dobiva odlične odzive po celi Evropi, med drugim ga je revija the Wire uvrstila na svojo najnovejšo kompilacijo.
 

Lokacija nastopa